Adresa: 537240 Praid, str. Salinei, 81/D., judetul HR, RO

Descoperiti zona Sovata - Praid

Bazinul Praid este situat pe rama estica al Bazinului Transilvaniei de fapt o solnita uriasa, la baza Muntilor Gurghiu si care formeaza o microregiune bine definita, denumita "Zona Ocnelor de Sare". Depresiunea Praidului se infatiseaza ca un uluc submontan longitudinal fata de axa muntilor vulcanici ai Gurghiului si tine din defileul Sacadate pana la dealul Kalonda.

De fapt denumirea de "tinutul sarii" a fost consemnata, prima data, intr-un act din secolul al XVIII-lea, cu ocazia inventarierii pasunilor comunale din zona. Sunt amintite asezarile Sarateni, Corund, Cusmed in prima jumatate a secolului al XIV-lea, apoi satul Ocna in secolul al XV-lea, iar Praid, siclod, Solocma si Sovata sunt mentionate abia din prima jumatate a secolului al XVI-lea, iar Iliesi este semnalat de la inceputul secolului al XVIII-lea in documentele istorice. Aceasta microregiune este situata departe de orasele mari ale Transilvaniei, la frontiera dintre Scaunele Secuiesti Mures si Odorhei.

Obiective turistice in Praid

Salina Praid
Situata la 10 km de statiunea Sovata Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, multi dintre ei lucrand acum in salina.

Principala atractie in Praid este Salina Praid, izvor de sanatate pentru cei cu probleme respiratorii dar si loc inedit de vizitat. E fantastic ca la 120 de metri sub pamant, in plin zacamant de sare, sa ai posibilitatea de a servi o cafea sau un ceai, de a te ruga intr-o minibiserica amenajata aici, de a afla mai multe despre salina si minerit din minimuzeul amenajat aici. E ca un adevarat orasel amenajat intr-o imensa pestera cu jocuri si jucarii pentru copii de toate varstele.

Tratatament in salina

Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Durata tratamentului optimal este de 18 zile.

Strand sarat
strandul sarat si baile calde la vana sunt alimentate cu apa sarata pompata din mina Gh. Doja, de la o adancime de 150 m. Aceasta apa, care dupa o stationare de cateva luni in bazinul din subteran, isi dobandeste o salinitate foarte mare, formeaza o atractie aparte, deoarece esueaza orice tentativa de inot, turistii plutesc neputinciosi la suprafata, asemanator unor dopuri de pluta. Aceste bai sarate, prin raritatea apei saline superconcentrate, atrag tot mai multi turisti si vizitatori, atat din imprejurimi cat si de peste hotare, si constituie, pe langa baza de tratament din salina, un impotant potential turistic cu latura curativa si de agrement.

Centrul de Wellness
Din 04 iulie 2015 s-a deschis Centrul Wellness din Praid, unde oaspetii pot beneficia de bai termale cu apa sarata si dulce. Zona de agrement este compusa din zona vestiarelor diferentiate pe sexe si bazinele de inot, jacuzzi, sauna, baie romana si turceasca. Sunt doua bazine de inot, unul cu apa dulce si unul cu apa sarata termala avand dimensiuni de 10 x 20 m, precum si un bazin pentru copii cu dimensiuni de 8 x 3 m. Este de asemenea amenajata o sala de fitness. in sala fitness s-a prevazut aparatura de nivel mediu, pentru asigurarea unei utilizari corespunzatoare traficului preconizat. Este echipata cu benzi de alergare, biciclete eliptice, biciclete magnetice, aparate fitness etc.

Valoarea inedta al centrului wellness reprezinta apa terapeutica sarata, carbogazoasa, termala cu o concentrație mare de minerale, care are sursa la 1000 m adancime și va așteapta pentru pastrarea și imbunatațirea sanatații. Apa terapeutica se recomanda pentru cura urmatoarelor afecțiuni: reumatismale cronice degenerative, reumatismale abartriculare, afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice cronice periferice, afecțiuni ginecologice cronice respectiv afecțiuni respiratorii.

Canionul de sare
Canionul de sare este superb, cu stanci si creste de sare albe sclipitoare, lapiezuri, turnulete, mici pesteri, izvoare cu ape sarate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, si toate acestea asezate intr-un peisaj magnific cu vegetatie bogata si multipla, de foioase si rasinoase laolalta.

Casa memoriala "Áprily Lajos"
in 19 octombrie 1991 a fost inaugarat Casa memoriala Áprily Lajos, unde gasiti un mic istoric despre poetul si traducatorul Áprily Lajos, cel care a petrecut copilaria in Praid.

Cetatea "Rabsonné"
Pariurile cristaline, stancile abrupte si padurile dense, ce inconjoara comuna Praid, ascund ramasitele unei asezari vechi, care se presupune ca a fost construit pentru a da salas unei garnizoane, care a avut sarcina de a apara cetatea Rabsonné.

Casa de cultura
In casa de cultura putem vedea o frumoasa expozitie etnografica, cu aproape 2000 de obiecte expuse.

Biserica romano-catolica
Biserica romano-catolica a fost construita in anul 1800, in anul 1782 in Praid au trait 130 catolici. Peste 100 de ani numarul lor a crescut la 500. in 1994 a inceput constructia unei noi biserici romano catolice, care s-a incheiat in 1998. in 16 septembrie 2001 a fost inaugarat biserica noua.

Biserica reformata
Biserica reformata se gaseste pe partea stanga a drumului judetean care duce la Gheorghieni. A fost construita intre anii 1790-96. Are doua clopote si o orga.

Biserica ortodoxa
Biserica ortodoxa "Sfanta Treime" a fost construita in 1929. S-a infiintat cu ajutorul directorului Salinei Popescu Izidor, Ghizeran Ion teolog, si Dimitrascu N.I sef de gara.

Versantul "Siklódi"
La o altitudine de 1025 m se afla versantul Siklodi, de unde ai o panorama extraordinara asupra tinutului.

Imagini din Praid, Salina Praid

Contactati-ne!

Adresa postala:

Praid, str. Salinei, Nr. 81/D.
judetul Harghita, Romania

-----------------

Numarul de telefon:

+40752113886 (rezervări, recepția)
+40744625952, +40748939249

----------------- 

E-mail: tofipanzio@gmail.com

Retele de socializare

Free Joomla! templates by AgeThemes