Cím: 537240 Parajd, Bánya út 81/D, HR megye, RO

Parajd, a Székely-Sóvidék sóbányájáról ismert település

Parajd (Praid) község Romániában (Erdély / Székelyföld / Hargita megye) található, a Sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati színhelye. A település Székelyudvarhelytől 38 km-re északnyugatra a Kis-Küküllő mentén, a Görgényi-havasoktól délre fekszik.

Határában a Kis-Küküllő és a Nagyág völgyén felfelé haladva emelkedő sziklacsoport egyik csúcsán állnak Rapsóné várának romjai. Ősszékely várnak tartják, eredete, sorsa ismeretlen. A településnek már a rómaiak korában is működtek sóbányái.

Parajd települése megszületésétől kezdve még sokáig Sófalva a későbbi Felsősófalva tartozéka, 1669-ben válik ki önálló településként Sófalvából. A környék a népművészetek, hagyományok és szokások egy kiapadhatatlan kincsesbányája.

Látnivalók Parajdon:

  • Rapsóné várának romjai
  • Sóhát, sószoros
  • Parajd, sóbánya
  • Fürdő és üdülőhely
  • Református temploma
  • Római katolikus templom
  • Áprily-emlékház

Turisztikai attrakciók

Parajdi sóbánya
A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömzs maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységbe gyökerezik. A parajdi sót, már a 15. századtól kezdve „székely sónak” nevezték, mely nevet adott egy erdélyi tájegységnek (= „Sóvidék”), munkát és megélhetést biztosított századokon át a vidék népének.

A föld alatti gyógykezelés az 1960-as években kezdődött Parajdon, ekkor még a Dózsa György-bányarészleg adott otthont a légúti betegek számára. A krónikus légúti betegek föld alatti kezelése az 1980-s években kezdődött, az „50”-es szinten rendezték be a kezelési és látogatási részleget, a felszíntől számítva 120 méter mélyen A bejárattól, 1250 m hosszú tárón vezet az autóbusz útja a szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas bányatermekig, ahol állandó helyszíni orvosi felügyelet van.

A földalatti kezelőbázis rendelkezik ezen kívül hatalmas játszóterekkel, internet-klubbal, kávézóval, múzeummal, számtalan ülőalkalmatossággal, szuvenír-üzlettel, modern vizesblokkal (mosdó-WC) és számtalan más érdekességgel.

Sós strand
2012-ben teljesen lebontották a parajdi fürdőt és 2013 őszén elkezdődött a sósfürdő újjáépítése a parajdi sóbánya finanszírozásával. 2014 nyarára elkészült az ország legmodernebb szabadtéri sósfürdője, feszített víztűkörrel és vízforgató szűrőrendszerrel. Az új sósfürdőt megrohamozták a fürdővendégek és 2014-ben egy nagyon jó szezont zárt a fürdő létesítménye.

Jelenleg kizárólag csak a sóbányából kiszívattyúzott tiszta sósvízzel táplálják a szabadtéri strandot. Ennek a sósvíznek, a föld alatti sókamrában való hosszas tárolása során, oly nagy lesz a konyhasó-koncentrációja (az oldat szinte a telítettség határán van), hogy a fürdővendégek parafadugóként lebegnek a felszínén és szinte képtelen vállalkozásnak tűnik az egyszerű úszás is. Az erős sósoldat gyógyhatása és a koncentráltságának környékbeli ritkasága évről évre több fürdővendéget, és gyógyúlni vágyó beteget csalogat a parajdi sósfürdőre. Az erősen koncentrált sósoldat, a medencében enyhe helioterm hatás alá kerül és a szovátai Medve-tóhoz hasonlóan, a nap melegétől felmelegszik és termikusan rétegződik. Ez azt jelenti, hogy 0,5 – 1,2 m mélységben találhatóak a legmelegebb vízrétegek, ez napközben a fürdőzők hatására összekeveredik és egy kellemesen langyos vízhőmérsékletet eredményez. Mivel a sósoldatnak jóval nagyobb a hőinerciája (hőtározó képességének a megőrzése) mint az édesvíznek, egy-két esős nap után sem hűl le a medencében lévő hatalmas víztömeg. A parajdi sós strand nyitvatartása és belépő árai.

Wellness központ

A Wellness Központot 2015. július 3-án nyilt meg, amely a sószoros mellett helyezkedik el 1900 nm felületen. Úgy tervezték, hogy a modern komplexum az egészséges életmódot tartsa szem előtt. Az egészséges életstílust követő ügyfelei számára pihenést és kikapcsolódást, széleskörű wellness szolgáltatásókat biztosít, amelyek a későbbiekben gyógyászati kezelésekkel is kiegészülnek.

Az épületben két 10x20 m-es medence van, amelyekből az egyik édesvizű, a másik sós termál gyógyvizes, emellett egy 8x3m-es gyerekmedence, 2 jakuzzi, szaunák, római- és törökfürdők, fitnesz terem, és öltözők állnak a vendégek rendelkezésére.

A parajdi Wellness Központ kellemes kikapcsolódást nyújt, energiafeltöltést és kényeztetést a testnek és léleknek egyaránt, az év bármely szakában. A wellness központ belépő árai.

Parajd, sóbánya, wellnessfürdő

Lépj kapcsolatba velünk!

Postacím:

Parajd, Bánya út, 81/D,
Hargita megye, Románia

-----------------

Telefonszám:

+40752113886 (szállásfoglalás, recepció)
+40744625952, +40748939249

-----------------

Emailcím: tofipanzio@gmail.com

Közösségi oldal 

Free Joomla! templates by AgeThemes